DİYETİSYEN
04 Temmuz 2017

                                                                 DİYETİSYENLER TNT(2).jpg

“RAMAZAN AYI” DİYETİSYEN ÖNERİLERİ;

·        Oruç tutarken uzun süre aç kalmak ne gibi fiziksel etki yapar?

            Uzun süren açlıkta kan şekerinde düşme meydana gelir. Özellikle iftar saatleri yaklaştıkça daha sıklıkla gözlemlediğimiz sinirlilik, ani öfke patlamaları, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtilerin nedeni kan şekeri düşüklüğüdür. Ayrıca vücut ısısı düşer, mide asidi artar ve vücudun su ihtiyacı çoğalır.

·        Uzun saatler yemek yenmemesine karşın oruç tutarken neden kilo alınır?

            Uzun süre aç kalındığı için metabolizma yavaşlar ve kan şekeri düşer. Buna bağlı olarak hareket etme kabiliyeti azalır. Kan şekerindeki düşüş de yeme isteğini arttırır. Bütün bunlar kişinin aldığı kalorilerin artmasına harcanan enerjinin azalmasına neden olmaktadır.

·        Oruç tutarken nasıl bir beslenme programı izlenmelidir?

         İftarla sahur arasında sıvı tüketimi çok önemlidir. En az 2 litre suyu mutlaka içmeliyiz. Tek veya iki öğün şeklindeki alınan gıdaları üç veya dört öğüne bölmek gerekir. Çok çeşitli yemeği bir arada ve hızlıca tüketmek yerine iftarı çorba veya kahvaltılıklar ile açmak, 1 – 2 saat sonra ana yemeğe geçmek en doğru olanıdır. Ana öğünde de ağır ve çok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri, az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmelidir. Yemekle birlikte geleneksel pidemize de az miktarda olmak koşulu ile yer verilebilir.

·        İftar sofrasının vazgeçilmez yiyeceği olan tatlıları ne ölçüde yemeliyiz?

            Yemeklerden sonra yenen ağır tatlılar sindirim sisteminin yükünü daha da arttırırlar. Eğer isteniyorsa yamaktan 1 – 2 saat sonra sütlü tatlılar, güllaç, dondurma, meyvelerle yapılmış tatlılar yenilebilir. Ancak meyve en doğru seçim olacaktır.

·        Kabızlık sorununa karşı ne gibi önlemler alınabilir?

            Kabızlık bu dönemde en sık karşılaşılan problemlerden biri olduğu için beslenmemizde bulgur pilavı, kuru baklagiller, çavdar veya tam buğday ekmeği, lifli makarnalar, kabuklu meyveler, sebzeler gibi posa değeri yüksek besinlere sıkça yer vermek gerekmektedir. Hareketi arttırmak ve su içmeyi de unutmamak gerekir.

·        Oruç tutan kişilerin sıvı ihtiyacının yeterince karşılayamaması durumunda ne gibi sorunlar yaşanır?

            Ramazan ayında ihmal edilmemesi gereken en önemli şeylerden biri de sıvı tüketimidir. Unutulmamalıdır ki günlük sıvı ihtiyacımız 2 – 2,5 litre kadardır. Bu ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yaymamız gerekir. Yeteri kadar sıvı alınmadığında gün içinde tansiyon düşüşü olabilir. Kabızlığa yatkınlık artabilir.

·        İftar sonrasında çay ve kahve içmek sakıncalımıdır?

            Çay kahve gibi uyarıcı içecekleri aşırı miktarda tüketmek doğru değildir. İstenirse suyun yanı sıra ayran, meyve suyu ve bitkisel çaylar içilebilir.

·        İftardan ne kadar zaman sonra yürüyüş ya da spor yapılabilir?

            Ağır yemeklerden sonra yenilenleri yakmak için tok karnına koşmak, yürüyüş yapmak ya da diğer sporları yapmak risklidir. Yemekten 1 – 1,5 saat sonra yürüyüş yapmak ise son derece faydalıdır.

·        Yatmadan önce yemek yiyerek, sahura kalkmadan oruç tutmanın bir zararı varmıdır?

            Yatmadan önce yemek yeme ve sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Açlık süresini böylece uzun bir zamana çıkarmış oluruz ki bu da Hipoglisemiye (şeker düşmesi) bağlı şikayetlerin daha da belirgin olmasına sebep olur. Ayrıca uyku anında metabolizma hızı en düşük düzeyde olduğu için yediklerimizin çoğunu yağa dönüştürerek kilo artışına neden oluruz.

·        Sahur soframızda ne gibi gıdalara yer vermeliyiz?

            Öncelikle sahur kesinlikle atlanmamalı. Sebze, meyve tok tutan ve proteince zengin olan yumurta ve süte yer verilmeli, tam buğday ekmeğiyle tamamlanmalıdır. Sahurda bizi uzun süre idare edebilecek kolay kana karışmayan yiyecekler tercih edilmelidir (glisemik endeksi düşük). Şekerli gıdaların alımı ise şekerin çabuk düşmesine sebep olur. Aşırı tuzlu gıdalar vücudun su ihtiyacını arttırır. Su içmeyi de unutmamak gerekir.

·        Sahurdan sonra hemen yarmanın bir sakıncası var mı?

            Sahurdan sonra hemen yatmak da doğru değildir. Sahurdan sonra en az 35 – 40 dakika beklemek gerekiyor. Özellikle reflü ya da mide rahatsızlıkları olan kişilerde gün içinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Sahurda ağız ve diş temizliği de önemli bir konudur. Gün boyunca ağızda mikroorganizmaların çoğalmasına bağlı olarak oluşan koku, giderek artar. Onun için sabah mutlaka diş temizliği yapılmalıdır.