ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA HASTALIKLARI
04 Temmuz 2017

                                                                ENDOKRİN.jpg

RAMAZANDA  BESLENME NASIL OLMALIDIR.

Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.İftar sonrası beslenme, tek seferde büyük porsiyonlar yerine sık sık küçük porsiyonlar şeklinde düzenlenmelidir.Öğünler iftarda ve sahurda 2 ana öğün,1-1,5 saat aralıklarla da 2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Sahur yapılması, özellikle oruç süresi uzun olduğu için yeterli besin ve sıvı ihtiyacının karşılanması açısından çok önemlidir.

                Yemek, küçük lokmalar şeklinde, yavaş yavaş çiğneyerek tüketilmelidir. Aksi takdirde, doygunluk merkezi uyarılmadığı için, çok yüksek enerjili besinlerin kısa sürede yüksek miktarlarda tüketilmesine bağlı uzun dönemde istenmeyen kilo alımı ve gastrointestinalşikayetler ortaya çıkacaktır.

                Glisemik İndeksi yüksek olan, yani kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükselten gıdalar yerine, kan şekerini daha dengeli bir şekilde yükselten gıdalar tercih edilmelidir. Örneğin, beyaz ekmek ya da pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı ve kepekli ya da tam tahıldan yapılmış ekmek tercih edilmelidir.

                Beslenme düzenindeki değişikliklerden kaynaklanan kabızlığı önlemek için kuru baklagiller, sebzeler, kepekli tahıl ürünleri, ara öğünlerde ise taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Tatlılara gelince, aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

İftar sonrası mutlaka yeterli miktarda  sıvı alınması gerekmektedir. Sıvı alımının İftar sonrası yatana kadar vesahurdaortalama  2-2,5 litre olacak  devam etmesi gerekmektedir.Asitli içecekler, kafein içeren sıvılar tüketilmemeli, bunların yerine bitki çayları, taze meyve suları, ayran ve bol su tüketilmelidir.

                İftar sonrası biraz hareket etmek, kısa yürüyüşler yapmak hem kilo kontrolü açısından hem de sindirimi kolaylaştırmak açısından faydalı olabilir.