ÇOCUKLARIMIZDA ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT
04 Temmuz 2017

SEKER2(1).jpg

ÇOCUKLARIMIZ VE "ŞEKER"TÜKETİMİ

Tat duygusu çok güçlü bir duygu olduğu için ve bu çocuklarda ve bebeklerde en güçlü duygulardan birisi olduğu için çocukların şekere karşı bir hayli yoğun ilgileri vardır.

Bu sebeple, şeker tüketimi sadece bayramlarda değil, diğer zamanlarda da dikkatli olunması gereken bir durumdur.Çocuğu gıdaya yönlendiren temel tat, tadın iyi olmasıdır,tadıniyi olması için tadı veren en etken madde de şekerdir. Ama şeker eğer saf şeker, adi şeker dediğimiz şekilde olursa,çocuğa çok zarar verir.Hepimizde olduğu gibiözellikle onların küçük bedenlerinde yüksek miktarda şeker,kana hızlı bir şekilde geçtiği zaman,kanda çok yüksek bir şeker seviyesine anlık olarak neden olur.Sonrasında kandaki şekerseviyesinde hızlı iniş gerçekleşir ve çocukların kan şeker seviyesinde  dengesizlik meydana gelir.Bu durum da biz yetişkinlerde olduğu gibi,çocuklar için de son derece sakıncalı bir sağlık tehdidioluşturur. Özellikle bazı şekerler,bayramlarda alınan sert şeker dediğimiz akide şekeri gibiki buda dişlere çok zarar verir.Çünkü diş minesi tabakasında çatlamalara sebebiyet veriyor.

PEKİ NASIL TEDBİRLER ALABİLİRİZ;

-Öncelikle çocukların bu şekerli gıdaları göremeyeceği bir şekilde korunması gerekir.Çünkü çocuklarımız şekeri gördükleri zaman onları bu tehlikeden uzak tutmak bir hayli güç olacaktır.Çocuğun şekeri görüp istememesi olasılığı çok düşük bir ihtimaldir.

-Kaliteli dediğimiz tatlılar, ev yapımı gibi,elbette belli bir oranda,yine çok fazla olmamak kaydıyla çocuklara tatlı ikramı yapılabilir.Bunların içinde örneğinbitter oranı yüksek olan çikolatalar,kaliteli dondurmalar gibi.Bu verdiğimiz örnekler bir baklavadan,bir pastadan çok daha iyidir.

Bizim en çok korktuğumuz şey şekerin,unun ve yağın bir arada olduğu ve şerbetli dediğimiz,baklava ve pasta türleridir.

ÇOCUKLARIN GÜNLÜK ENERJİ İHTİYACI NE KADARDIR ?

Çocuğun günlük aktivitesine göre değişkenlik gösterebilen bir durumdur.Ama bir yetişkine göre,bir hayli yüksek enerji ihtiyaçları vardır.Metrekare ve kilogram hesabına göre değerlendirilecekbir durumdur.Ama özellikle  tekrarlamak gerekirse bunları sağlarken en çok dikkat edeceğimiz hususlar şunlardır;

Şeker ve tatlı dışı gıdalarla, örneğin, protein ve meyveler gibi.Özellikle meyveler,vitamin bakımından zengin olan bir gıdadır ve çocuklarımız için en harika tüketim gurubudur.

Meyve hem sıvı ihtiyacı bakımından hem vitamin bakımından çocuk bedeninin ihtiyacına fazlasıyla destek sağlar.Meyveler yüksek orandalif ve bitkisel protein ihtiva eder ayrıca şeker ihtiva ettiği için bu durum çocuğun şeker isteğinide bir ölçüde bastırabilir.

SATIN ALINAN HAZIR ÜRÜNLERİN TÜKETİLMESİ ÇOCUKLARDA NE GİBİ ZARARLARA YOL AÇABİLİR ?

Bu konuda bugüne kadar yaptığım araştırmalar neticesinde bir hayli iddialı bir açıklama yapmak istiyorum;

Hazır gıdaların bırakın gıda olarak hükmünü,-YENİLMEMESİ- daha iyidir.Çünkü zorunlu olarak ürünün korunması için,içine bir çok katkı maddesi konuluyor.Bunların en önemli özelliği,hepimizin ve çocuklarımızın hormonal dengesini bozuyor olmasıdır.En önemlisi ve en korktuğumuz ise Obeziteye yol açıyor olmasıdır.Bu sebeple hazır gıdalardanmümkün olduğu kadar uzak kalınması (ki bu ifade bile yanlış oluyor) mümkün mertebe hiç alınmaması ve tüketilmemesidir. Eğer çocuğunuz meyvesuyu istiyorsa,eline bir meyve vererek daha sağlıklıbeslenmesini sağlamış olursunuz.Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde çocuklarımızın meyveyi ısırarak tüketmesi,hem pozasından,vitamininden,bitkisel proteininden faydalanmasını sağlar,hemde zararlı maddelerden onları korumuş oluruz.

ÇOCUKLARIMIZIN ŞEKER TÜKETİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Erişkinin kullandığını,çocuğa yasaklamak diye bir şey söz konusu olamaz.Bu hem mantık dışı bir davranış olacaktır,hemde çocuğu yasak olan bir şeye daha çok odaklanmaya itecektir.

Gelen bir misafire şeker tutulurken, çocuğun bunu istemesi çok doğaldır.

Bu duruma nasıl bir çözüm üretilebilir dersek;

-Kullanılan şekerin cinsi Hurma gibi yada gelen misafirlere şeker yerine,meyve ikramı gibi değerlendirilebilir.Bu durumda çocuklarımızada meyve yedirerek onları istemediğimizşeker tüketiminden korumuş olabiliriz.

-Bir başka önerim de şu yönde olacaktır.Çocuklarımızı ödüllendirme niteliğinde bir yaklaşımla şeker tüketimine karşı engelleyebiliriz.

İkram edilen şekerleri biriktirip, şekerlerin karşılığında başka bir şey almakla (oyuncak gibi)hem çocuğunuza yasak uygulaması yapmamış olursunuz,hemde istenmeyen şeker tüketimini,çocuğun dikkatini şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutarak doğru bir yol izlemiş olursunuz.

AŞIRI ŞEKER TÜKETİMİNİN SONUÇLARI NELERDİR ?

Kan şekerindeki bu hızlı dalgalanmalar,sonrasında tekrar şekerli ürünü tüketime teşvik eder.Ve bunun sonucunda ortaya çıkan korkunç obezite oranları çok yüksek.Neredeyse kentli çocuklarınçoğu obez hale geldiler. Şeker ve hazır ürünleri kullanım oranı yüksekliğinin aksine enerji harcama oranları çok düşük.Bu sebeple en azından enerji havuzunu kısmak gerekir.Bunda en önemli unsur şeker ve tatlı gıdaların en aza indirgenmesidir.

Çünkü;

Hazır gıdaların tüketilmesi Obeziteye ve beraberinde getirdiği hipertansiyon ve büyüme bozukluklarına neden olmaktadır.Çocuklar çok hızlı bir şekilde ergenliğe ulaşıyor.Hızlı ergenlik ise kısa boy demektir.

Biz bu şekilde hızlı bir gelişme değilde,ergenliğin olması gerektiği şekilde seyir etmesini istiyoruz.Mesela bir gencin büyümesini,16 yaşında değilde,18 yaşında tamamlaması gerekiyor.Ama verilen hazır gıdalardaki bazı katkı maddeleri hormon dengesini bozduğu için hem erken büyümeye ve beraberinde kısa boy ölçüsüne,hemde obeziteye zemin oluşturmaktadır.

ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK BİZİM GÖREVİMİZ !...

Bizlerin korumasına muhtaç olan çocuklarımız ve onların sağlığı hakkında dikkat etmemiz gereken bir çok konu arasında, yaklaşan Ramazan Bayram nedeniyle bu hafta Sağlık Köşemiz'de “ŞEKER VE HAZIR GIDA TÜKETİMİNİ” ele aldık.

Bu vesileyle bayramlar çocuklarla güzel, onların sağlığını korumak bizim elimizde diyorum ve tüm İSLAM ALEMİNİN RAMAZAN (Şeker) Bayramını kutluyorum.