GÖĞÜS HASTALIKLARI ve ÖNERİLER
22 Ağustos 2017

                   İÇERİKGÖRSEL.jpg

GÖĞÜS HASTALIĞI NEDİR?

Göğüs hastalıkları, kabaca akciğer zarı ve akciğerler başta olmak üzere göğüs boşluğunda bulunan organların hastalıklarını kapsar.

GÖĞÜS HASTALIKLARI NELERDİR?

Göğüs hastalıkları denildiği zaman aklımıza ilk gelen hastalıklar; kronik öksürükler, pnömoni (zatürre), Plörezi (akciğer zarında sıvı birikmesi), Pnomotoraks (akciğerin sönmesi) , PulmonerEmboli (akciğer embolisi),akciğer kanseri tanı ve tedavisi, Allerjik akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisi ,Obstrüktif akciğer hastalıkları (astım, KOAH, bronşektazi) tanı ve tedavisi, Sigara bağımlılığı ve sigaraya bağlı hastalıklar ve sigara bırakma yöntemleridir.

HANGİ BELİRTİLER GÖĞÜS HASTALIKLARINA İŞARETTİR?

 Solunum sistemini tutan herhangi bir hastalık en çok nefes darlığı, öksürük, balgam, ağızdan öksürükle kan gelmesi, göğüs ve yan ağrısı, hırıltılı solunum, horlama, sırt ve omuz ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi ve ateş gibi şikayetlere sebep olabilmektedir.

HASTANEMİZDE UYGULANAN TEŞHİS  YÖNTEMLERİ

Bölümümüzde gelişmiş bir solunum fizyoloji laboratuvarı bulunmaktadır. Solunum Fizyoloji Laboratuvarı’nda spirometrik testler, reversibilite testi, akım volüm eğrisi, diffüzyon kapasitesi, akciğer volümleri, egzersiz testi ve maksimum oksijen tüketimi, bronş provokasyon testi, arter kan gazı ölçümleri yapılabilmektedir. Alerji deri testi geniş kapsamlı olarak uygulanmaktadır. Bronkoskopi ünitemizde, başta akciğer kanseri olmak üzere, akciğer hastalıklarının erken ve kesin tanısına olanak sağlayan rijidbronkoskopi, fiberoptikbronkoskopi (videobronkoskopi ile) cihazları ile solunum yollarının endoskopik incelemesi yapılabilmektedir.

İLİMİZDE EN SIK GÖRÜLEN GÖĞÜS HASTALIKLARI

İlimizde en çok rastlanılan göğüs hastalıkları arasında akut bronşit, alerjik rinit, ve üst solunum yolu enfeksiyonları yer almaktadır. Bu hastalıkların ortak özellikleri mevsimsel özellik göstermeleri ve ani hava değişimleri sonucu tetiklenebilmeleridir. Ayrıca kış aylarında KOAH dediğimiz kronik bronşit hastalığının atakları ile hastalarımız bize başvurmaktadır.

ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİNİN SEBEP OLABİLECEĞİ RAHATSIZLIKLAR NELERDİR?

Ani hava değişimleri en çok üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Solunum yolu enfeksiyonları pek çoğumuz tarafından önemsenmese de yaşam kalitemizi düşüren ve bizi uzun süre işimizden alıkoyan önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta zatürree özellikle risk grubundaki kişilerde yaşama mal olabilecek kadar ciddi tablolara bile yol açabiliyor. Bu hastalıklar en sık ani ısı değişimlerinin olduğu mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bizi etkisi altına alıyor. Özellikle soğuk havalarda toplu halde bulunulan kapalı ve iyi havalandırılmayan mekanlar virüslerin bulaşabilmeleri için en ideal ortamı oluşturuyor. Bu mevsimlerde güneş ışınlarından daha az yararlanmamızın yanı sıra, bağışıklık sistemini baskılayan strese daha fazla maruz kalmamız da enfeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştırıyor.

Hava değişimleri aynı zamanda zeminde astım, kronik bronşit, bronşiektazivb akciğer rahatsızlığı olan hastaların atak geçirme sıklığını artırdığı gibi atakların şiddetini dolayısıyla hastaneye başvuru ve yatış oranlarını da artırmaktadır.

BAŞKA HASTALIKLARLA BERABERİNDE GÖRÜLMESİ ve İLERİ YAŞ DURUMU

Bahsettiğimiz hastalıkların özellikle 65 yaş üstü hastalarda, diabet hastalarında, kanser hastalarında, daha önceden geçirilmiş zatürre veya bronşit öyküsü olanlarda, bronşiektazi hastalarında, sigara içenlerde, D vitamini eksikliğinde takibi ve kontrolü daha sık aralıklarla yapılmalıdır. Eylül-ekim aylarında grip ve zatürre aşıları için kontrollerinin aksatılmaması gereklidir.

TEDAVİNİN İHMAL EDİLMESİ DURUMUNDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Tedavi ve takibi ihmal edilen hastalıklar ileride akciğer kanseri başta olmak üzere akciğer tüberkülozu, interstisyel akciğer hastalıkları ve solunum yetmezliğine kadar uzanan durumlar şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Hastalar kendi özbakımlarını yapamayacak kadar oksijen cihazlarına  ve dolayısıyla yatağa bağımlı hale gelebilmektedir.



DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNERİLER

Solunum yolları enfeksiyonları damlacık yoluyla bulaştıkları için özellikle mevsim geçişleri dönemlerinde toplu yaşanılan kapalı ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. Soğuk algınlığına yakalanan kişilerle yakın temasa geçmeyin.

 Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin. Kıyafetleriniz ne çok ince, ne de çok kalın olmalı.

 Virüsler bulaştıkları yerlerde canlı kalabiliyorlar. Bu nedenle özel eşyanızı soğuk algınlığına yakalanan kişilerle birlikte kullanmamaya özen gösterin.

El temizliğine özen gösterin. Elinizi göz ve burnunuzla temas ettirmeyin.

Grip aşısını yaptırmayı ihmal etmeyin. Günümüzde grip (influenza) aşıları bu hastalıktan korunmanın en güvenli yolunu oluşturuyor.

Bol C vitamini alın; C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketin.

Hapşırırken kullandığınız mendilleri tekrar kullanmayın.

Dengeli beslenme vücut ısısını korumanıza yardımcı olur. Mevsime uygun sebze, meybe tüketmeye çalışın.

Spor yapmak da vücut direncini arttırır. Düzenli spor yapın.