YAZ AYLARINDA GEBELİK
22 Ağustos 2017

manşetsağlıkköşesi.jpg

YAZ AYLARINDA GEBELİK

SICAK HAVANIN GEBELİKTE ETKİLERİ

Yaz aylarında gebeler artan sıcaklıktan daha çok etkilenir. Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı, kusma, halsizlik ve uykusuzluk gibi şikayetlere bir de aşırı sıcak hava eklendiğinde problemler daha şiddetli yaşanabilir. Sıcak basması, avuç içi ve ayak tabanlarında yanma, alerjik problemler, bulantı ve kusmada artış ve nefes darlığı gibi şikayetler de ek olarak yaşanabilir. Gebelik haftaları ilerledikçe kilo alımı, vücut ısısında yükselme ve ödemde artış olması, akciğer kapasitesinin azalması gebeler için sıcaktan korunmayı daha önemli hale getirir.

SICAK HAVA ve DÜŞÜK RİSKİ

Isı artışının gebelik sonuçları üzerine etkisini ortaya koyan yayınlar sınırlıdır. Ama artan ortam ısısının olumsuz gebelik sonuçları ile ilişkili olduğu ve düşük doğum ağırlıklı bebek, erken doğum ve nadir de olsa düşük riskini arttırdığını gösteren kanıtlar vardır.


SICAK HAVANIN YARATTIĞI SIKINTILARLA BAŞETME YOLLARI

Gebeler yaz aylarında ince ve açık renk giysiler tercih etmelidir. Mümkünse saat 11 ile16 arasında dışarı çıkılmamalı veya çıkılacaksa güneşten korunma konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Yüksek faktörlü, kendi cilt tiplerine uygun koruyucu kremler ve şapkalar kullanmalıdırlar. Hamileler cilt lekelenmelerine yatkındırlar ve güneş bu lekeleri arttırır. Gebelere uzun süren korunmasız güneş banyoları ve solaryum önerilmez. Vücudun sıvı ihtiyacı artacağından günde en az10 bardak su tüketmeleri önerilir. Çok sıcak günlerde veya egzersiz yaparken su alımını arttırmalıdırlar. Beslenmede sıvının yanında az yağlı ve az tuzlu yiyecekler önerilir. Sık sık ve az az yemek gebelikte mide şikayetlerini azaltır. Yazın rahatlıkla bulabileceğimiz taze sebze meyve en ideal besinlerdir. Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalaryerine daha hafif ve hazmı kolay besinler tercih edilmeli ve akşam yemeği ile yatma arasında en az bir saat zaman dilimi olmalıdır.


GEBELİK ve SPOR

Gebeler için ideal spor yüzmedir. Yüzme tüm vücut kaslarını çalıştırır ve psikolojik bir rahatlama sağlar. Temizliğinden emin olduğumuz havuz ve denize, güneşin dik gelmediği saatlerde rahatlıkla girilebilir. Sıcakta terlemeyle beraber nemli kalan bölgelerde enfeksiyonlarda artış olabilir. Yüzme sonrası ılık duş almak, iyi kurulanmak gerekmektedir ve sonrasında kuru mayo giyilmesi önemlidir. Erken saatlerinde yapılacak hafif tempolu yürüyüşler de önerilir.

GEBELİKTE SEYAHAT

Doğuma yakın haftalarda uzun yolculuklar tavsiye edilmez.  Gebelerin ekstra risk faktörleri yoksa uçakla ve araba ile seyahat etmelerinde sakınca yoktur.Araba ile yapılan yolculuklarda 2 saatte bir mola verilmesi ve yürüyüş yapılması,ödemi azaltması ve kan dolaşımını hızlandırması açısından önemlidir. Yolculuk esnasında bacak germe egzersizleri yapılabilir. Yüksek ısının fetüs üzerinde olumsuz etkilerinden dolayı gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılması ve plajda uzun süreli güneşlenmek de önerilmemektedir.