9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
09 Şubat 2021

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Sigarayı bırakmanın birçok yolu vardır. Ama en önemlisi kendinizi hem duygusal hem de zihinsel olarak hazır hissetmelisiniz. Ancak sigarayı bırakma kararınızı ne kadar erken alırsanız zararlı etkilerinden o kadar çabuk kurtulursunuz. Peki, sigarayı bırakma kararı aldınız ancak bu süreçte sizi neler bekliyor. Konu hakkında en sık karşılaşılan sorulara Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman ÖZSARI tarafından bilgiler verildi.

Bu süreç sanıldığı kadar zorlu değildir. Bu konuda kararın kesin verilmesi ve tereddütlerin zihinden uzaklaştırılması bırakma sürecini oldukça kısaltırken, kendimize vereceğimiz toleranslar ve aklımızda oluşacak soru işaretleri ise zorlaştırmaktadır Ayrıca yaklaşık bir yıl kadar önce bütün dünyayı etkisi altına alan Korona virüsünün, sigara kullanımı olan insanlarda daha şiddetli ve sık olduğuna dair birçok çalışma vardır.  Bağışıklığı ve akciğerleri etkileyen sigara; etkilerini bunlar üzerinden gösteren korona virüsüne zemin hazırlamaktadır. Sigarayı bırakarak bir nevi kendimizi virüse karşı da koruma altına almış oluyoruz.

Sigarayı bırakmak için etkin yöntemler danışmanlık, psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Bolu İzzet Baysal Eğitim Araştırma Hastanemizde de bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı sigarayı bırakma polikliniklerinde uygun tedavi yöntemi değerlendirilmekte ve gerektiği zaman ise ücretsiz olarak ilaç desteği sunulmaktadır.

Sigara kullanımını bıraktıktan sonraki ilk 1 ay kişilerin fiziksel ve psikolojik yoksunluk yaşadıkları dönemdir. Bu dönemde ya da öncesinde kişilerin tıbbi veya psikolojik destek ihtiyacı değerlendirilip müdahaleye başlanması sürecin daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesine destek olacaktır. 6. Aya kadar destek değişik aşamalarda devam eder. 6 ay ve sonrası kişilerin yeni yaşam tarzı oluşturdukları dönemdir. Genel tedavi aşamalarına baktığımızda 6. aydan sonra ise iyileşme aşamasına girildiğini söyleyebiliriz. Bireyler arası bırakma süresi ve bu süreçte yaşanılanlar farklılık gösterir.

Bu süreç içerisinde sigarayı bıraktıktan sonra 2 - 3 hafta tekrar kullanma isteği baskındır ve bu istek yaklaşık 7 dakika sürmektedir. İstek anında sigara kullanımını mümkün olduğunca geciktirmek, derin nefes egzersizleri ile rahatlamaya çalışmak;  spor yapmak, kitap okumak gibi dikkatinizi dağıtıcı uğraşlarda bulunmak oluşacak nikotin krizinin engellenmesinde yardımcı olur. Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir. Üstelik vücudunuzdaki toksinleri de uzaklaştırır.

Sigarayı bırakan kişilerde 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale dönmeye ve kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar. 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu normalleşme dönemine girer, 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.10 yıl içerisinde akciğer kanseri riski yarıya iner, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer. Ciltteki kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri azalmaya başlar ve hastalılara olan direncimiz artar ve iyileşme sürecimiz kısalır.

Sigarayı bırakmak için vereceğiniz mücadele yakınlarınıza, çevrenize ve toplumu karşı en önemli sorumluklarınızdan biridir. En önemlisi kendinize ve bedeninize karşı olan saygınızın bir göstergesidir.

O yüzden vakit kaybetmeden Sigarayı bırakma planınızı uygulamaya başlayın