PARKİNSON HASTALARINA UMUT DBS TEDAVİSİ

Güncelleme Tarihi: 18/06/2021

PARKİNSON HASTALARININ DERİN BEYİN STİMÜLASYON TEDAVİSİYLE YAŞAM KALİTELERİ YÜKSELİYOR

(VİDEOLU HABER)

Titrek felç olarak tanımlanarak literatüre geçen Parkinson hastalığı beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen, yavaş ilerleyen bir hareket bozukluğudur. Mimiklerin azalması, konuşmanın monotonlaşması ve bozulması, gövdenin hafif öne eğik pozisyon alması, hareketlerde yavaşlama, titreme, kollarda ağrı ile birlikte hareket kısıtlılığı gibi belirtiler gösterir. Bu tür sağlık sorunu yaşayan kişilerin yaşam kalitesi de düşmekte kişi başkalarına bağımlı hale gelmektedir.

Hastanemiz Beyin Cerrahi Anabilim Dalı ve Nöroloji Anabilim Dalı doktorları tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Derin Beyin Stimülasyon işlemi sayesinde hastaların yaşam kalitesi yükselmekte ve kendi ihtiyaçlarını görebilecek hale gelebilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgiler veren Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Canan AKÜNAL TÜREL ‘ Parkinson hastalarına Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı doktorlarımızla beraber uyguladığımız işlem sonrasında hastalarımızın yaşam kalitesi yükselmekte ve kendi işlerini görebilecek hale gelmektedir. Gelen hastalarımıza yapılan tetkikler ve muayeneler sonrası pil takma işlemi için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Ancak bazı hastalar derin beyin stimülasyon işlemine uygun olmayabiliyor. Burada en önemli nokta hastaların işlem öncesi bu kriterlerle ilgili bilgilendirilerek beklentilerini buna göre tutmaları ve diğer alanlarda olduğu gibi bu tedavi için de kulaktan dolma bilgilerle yanlış beklentilere girmemeleridir.’

• 1-Parkinson hastalığında beyin pili tedavisi olan derin beyin stimülasyonu (DBS) hangi hastalara uygulanır?

Hastalığın başlangıcından itibaren 5. yılını dolduran hastalara uygulanabilir. Bu tedavinin uygulama şartlarından bir tanesi dopamin tedavilerine yanıt veren hasta olmasıdır. Tremor (titreme) dominant parkinsonda ve diğer parkinson hastalıklarında uygulanabilir.

• 2-DBS tedavisi Parkinson dışı hareket hastalıklarında uygulanabilir mi?

• Esansiyel tremor ve distoni hastalarında da DBS tedavisi başarı ile uygulanabilmekte ve bu tedavi Hastanemizde yapılmakta olup bu rahatsızlıklarda da  DBS, beyindeki farklı çekirdeklere uygulanmaktadır.

• 3-Hangi hastalar uygun değildir?

Bu tedavi için en önemli şart hastanın kriterleri karşılamasıdır. Bunlar levodopo ya yanıtlılık, ilaçların yan etkilerinin başlamış olması ve ilaç dozlarının hastalara yetersiz gelmeye başlamasıdır. Başarı ile uygulanan bu tedavi ile konuşma bozukluğu maalesef düzeltilememektedir. Ayrıca denge problemi yaşayan hastalar için de çok belirgin bir düzelme olmamakla beraber kısmen fayda sağlamaktadır. Aşırı obez hastalar için tavsiye edilmemekte, obeziteyi daha da artırma ihtimali bulunmaktadır. Burada en önemli nokta hastaların işlem öncesi bu kriterlerle ilgili bilgilendirilerek beklentilerini buna göre tutmaları ve diğer alanlarda olduğu gibi bu tedavi için de kulaktan dolma bilgilerle yanlış beklentilere girmemeleridir.

İleri derecede hareket kısıtlılığı(donma, titreme vb.) olan, yatağa bağımlı hale gelmiş pek çok hastamızda hareketlerin açılarak hastaların bağımsız günlük yaşam aktivitelerine döndükleri gözlemlenmiştir. En az iki kişi tarafından bakım ihtiyacı olan bu hastalar tedavi sonrasında günlük yaşam aktivitelerini yapabilir hale gelmektedirler.

Pil tedavisi sonrasında çok ciddi yan etkiler gözlenmemekle birlikte çok nadiren apse, yara yeri enfeksiyonu gelişebilmektedir.

Video için linke tıklayınız...

PİL UYGULAMASI YAPILAN PARKİNSON HASTALARIMIZ.jpg