3-9 EKİM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI
20 Kasım 2023

3-9 EKİM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle hasta ve hasta yakınlarına bilgilendirme standı kuruldu. Kurulan stantta Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan organ bağışının öneminden bahsedildi. Hastalara bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Hastane personelleri ve hasta yakınları tarafından organ bağışında bulunmak isteyenlere form dağıtıldı. Organ bağışında bulunmak isteyenler hastanemizi arayarak Organ Bağışı Biriminden detaylı bilgi alabilirler.

‘’Organ Bağışı yağan yağmurda ıslanabilmek demektir.’’

Organ Bağışı Haftası nedeniyle kurulan stantta kendi çocuğuna organ bağışında bulunan çalışma arkadaşımız Seyhan ORUÇ da yer aldı. ORUÇ, Bağış öncesi ve sonrasında yaşanan süreçten, organ bağışının öneminden ve bağış sonrası yaşadıkları olumlu gelişmelerden hasta, hasta yakını ve personellere bahsetti.

Organ bağışı yaparak kızını ikinci kez dünyaya getirdiğini ifade eden hastane personelimiz Seyhan ORUÇ’un kızıyla yaptığımız sohbet Organ Bağışının önemini daha iyi anlamamıza vesile oldu. Aslı Nur KAYA organ bağışının sadece hayat kurtarmak olmadığını, bunun aynı zamanda güne sağlıklı uyanabilmek,  yaşıtları gibi okula gidebilmek ve yağan yağmurda ıslanabilmek olduğunu ifade etti. Diyaliz katateri nedeniyle günlük hareketlerine dikkat etmesi gerektiğini, kataterin ıslanmaması, enfeksiyon riskinin yüksek olması nedeniyle yağmur altında kalamadığını ve yağmurda ıslanmayı özlediğini belirtti. “Organ nakli sonrasında sizler gibi sağlıklı olmanın, doyasıya su içebilmenin, okula koşarak gitmenin, değil yağmur altında ıslanmak arkadaşlarımla su savaşı yapabilmenin mutluluğunu yaşıyorum ”dedi.

Anne Seyhan ORUÇ ise kızının yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kızının dikkat etmesi gereken durumlar, kısıtlamalar, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite, rutin yaşam etkinlikleri gibi sosyal yaşam etkinliklerinin kendilerini de etkilediğini, bir anne olarak kızının içemediği suyu, yiyemediği zeytini kendisinin de yiyip içmek istemediğini dile getirdi.

Seyhan ORUÇ kızı ile kendisini, ‘’Biz ayrı iki bedende bir bütünüz.’’ diye ifade etti.  10.jpg