14 Kasım 2017

MANŞET1.jpg
14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

Diyabet yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olup, diyabetli birey sayısı her geçen gün artmaktadır. Yapılan büyük bir çalışmada son on yılda ülkemizde diyabet sıklığının %7,7’den %13,7’ye çıkarak %90 artış gösterdiği ortaya konmuştur. Bu rakamlar, Dünya Diyabet Federasyonunun 2030 yılında Türkiye’de diyabet sıklığı için öngördüğü %9,7 oranını şimdiden geçmiştir.

Diyabet sıklığındaki artışın temel nedeni artan obezite sıklığıdır. Obezite sıklığındaki artışın en önemli nedeni ise teknoloji ile beraber kolaylaşan yaşam biçimine bağlı fiziksel aktivitede azalma, karbonhidrat ve rafine şekerden zengin, aşırı yağlı gıda tüketimi ve modern yaşamın getirdiği ayaküstü (fast-food) beslenme alışkanlıklarındaki artıştır. Ülkemizde obezite sıklığı diyabet ile benzer şekilde son on yılda artmış olup, sıklığı %44 olarak bildirilmektedir.

Diyabetli birey sayısının artması diyabetle ilişkili ciddi sağlık sorunlarına yol açmakta, ayrıca sağlık sistemine ciddi bir mali yük getirmektedir. Birçok ülkede diyabet körlük, kalp damar hastalıkları, alt ekstremite ampütasyonları ve böbrek yetmezliğinin en önemli nedenidir. Böylesi önemli sağlık problemlerine yol açan diyabette komplikasyon risklerinin azaltılması için erken tanı ve tarama büyük önem teşkil etmektedir. Yapılan çalışmalarda ekzersizin, ekzersiz dışı fiziksel aktivitede artışın, beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin ve kilo kontrolünün diyabet gelişimini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle, özellikle diyabet gelişimi açısında riskli bireylerin belirlenmesi, hastaların yaşam tarzı değişiklikleri açısından motivasyonu ve düzenli medikal takibi büyük önem teşkil etmektedir.

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Hastanemizde stant kuruldu.

Dünya Diyabet günü dolayısıyla kurulan stant da hastanemizde bulunan hasta ve hasta yakınlarına ücretsiz şeker ölçümü yapıldı. Yaklaşık 200 kişinin şeker ölçümü yapılırken çıkan değerlere göre bazı hasta ve hasta yakınları polikliniklere yönlendirildi. Diyabet ile ilgili bilgiler veren hemşirelerimiz hasta ve hasta yakınlarının bilinçlenmesine vesile olmuş oldular.

20171114_101931.jpg20171114_105459.jpg

20171114_110707.jpg

Ayrıca hasta ve hasta yakınlarına diyabet ile ilgili bilgi broşürleri dağıtıldı.

20171114_111220.jpg20171114_111222.jpg