28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜ
31 Temmuz 2017

  HEPATİT.jpg



28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜ


Hastanemiz Bünyesinde görev alan Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Fatma SIRMATEL 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü münasebetiyle Hepatit ile ilgili  bilgiler verdi.

Bugün “DÜNYA HEPATİT GÜNÜ”. Ülkemizde ve dünyada halen en büyük halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlerin farkındalık günü. Viral hepatitlerden Hepatit B ve Hepatit C kronikleşmesi nedeni ile halen tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur.

HEPATİT B (HBV) dünyada 2 milyar ülkemizde 3-4 milyon insanı ilgilendiren önemli bir viral hastalıktır.  HBV aşı ile korunması %95-99 mümkün iken, kronikleştiği zaman siroz ve karaciğer kanserine yol açan önemli bir hastalıktır. Akut HBV den kronikleşme olursa %50 karaciğer kanserine yol açmaktadır. HBV insanlara anneden, aile içi, damar içi yada hastane ortamında bulaşmaktadır. HBV en sık anneden çocuğa hamilelik veya ilk beş yılda emzirme, yakın temas ile bulaşmaktadır.  Çocukluk yaşında alınan HBV %40-90 kronikleşmekte ve 20 li yaşlardan sonra siroz yada karaciğer kanseri olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile içi bulaş, operasyonlar, diş hekimleri, damar içi ilaç alışkanlığı, ayni yüz havlusu ve diş fırçasını kullanmakta HBV bulaşına neden olmaktadır.  HBV virüsü en fazla kan, tükrük ter ve genital sekresyonlarda bulunmaktadır.  Eşler arasında bulaşda söz konusudur.Her yıl dünyada 600.000 den fazla insan kronik HBV ye bağlı olarak ölmektedir.  Ülkemiz HBV yönünden orta riskli alanda olmasına rağmen tüm yeni doğanların aşılanması ile bu oran yıllar içersinde hızla azalmaya başlamıştır.  Şu anda bölgelere ve yaş durumuna göre HBV oranı %2-8 arası pozitiflik göstermektedir.  HBV virüsü kanser veya steroit gibi bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler sırasında aktifleşmekte ve herhangi bir klinik tablo vermeden karaciğerde harabiyet yapabilmektedir.

Bizler hastaneye gelen, immun sistemi baskılanan ve opere edilecek her hastanın kanında HBV bakıyoruz ancak okkult denilen gizli HBV tanımlamasında yetersiz kalabiliyoruz. Bu gün dünyada HBV farkındalık günü olup herkesin HBV açısından farkında olması ve korunmayı bilmesi gereken bir konu olarak değerlendirilmektedir.

HCV ise dünyada 400.000 olgu ile özellikle damar içi ilaç alışkanlığı olanlarda görülen bir viral hastalıktır. Hastalığın aşısı yoktur ama tedavisi akut ve kronikte yapılması mümkündür.

Bu sene hepatitsiz yaşam adı altında tüm dünyada viral hepatitlerden korunmak tanı ve tedavisinin yapılarak toplumda bilinç oluşturulmasının günüdür. Herkesin hepatitsiz bir dünyada yaşaması dileği ile saygılar.

hept.jpg

28 Temmuz Dünya Hepatit günü sebebiyle Hastane personelimize eğitim veren Prof.Dr.Fatma SIRMATEL Hepatit grupları, en yaygın görülen hepatit virüsleri  ve alınması gerekilen tedbirler hakkında da  bilgiler verdi.