LENFOMANIN BELİRTİLERİNE DİKKAT!
14 Eylül 2020

LENFOMANIN BELİRTİLERİNE DİKKAT!

(15 Eylül Dünya Lenfoma Günü)

Tüm kanser vakalarında olduğu gibi erken teşhisin kritik önem taşıdığı lenfoma hastalığına yönelik hastanemiz bünyesinde görev yapan Uzm.Dr.Meral ULUKÖYLÜ MENGÜÇ doğru zamanda doğru adımları atmanın önemine vurgu yaptı.

Lenfatik sistemin kötü huylu bir hastalığı olan lenfomanın en önemli belirtisi, lenf bezelerinde büyüme. 38 dereceyi aşan ateş, son altı ayda yüzde 10’dan fazla kilo kaybı ve şiddetli gece terlemesi de lenfomanın önemli belirtileri arasında.

Peki lenfoma nedir?

Lenfoma farklı klinik, genetik  ve fizyopatolojik özellikler gösteren  lenf bezleri, dalak, timus bezi ve kemik iliğinden oluşan lenfatik sistemin kanserleridir.


Lenfomanın nedenleri nelerdir?

Bir çok kanser de olduğu gibi lenfomalarda da kesin neden  tam olarak aydınlatılamamıştır. En kabul gören hipotezlerden biri hastalıklarla savaşan lenfosit dediğimiz akyuvar hücrelerinin genetik bir mutasyon sonucunda kontrolsüz çoğalma ve büyümesiyle başladığı şeklindedir.


En sık görülen yaş grubu?

Farklı lenfomaların farklı yaş dağılımı bulunmaktadır. Örneğin Hodgkin Lenfoma en sık 20-40 yaş aralığında görülürken 50 yaşından sonra ikinci bir pik görülmektedir. Hodgkin dışı-lenfomalardan Mantle hücreli lenfoma ise en sık 65 yaş üzerinde görülmektedir. Buna  benzer farklılıklar mevcuttur.

 

Lenfoma teşhisi nasıl konulur?

Hastalığın şüphelenildiği lenf bezinin eksizyonel dediğimiz tam çıkarılması ve deneyimli bir hematopatolog tarafından değerlendirilmesiyle tanı konulur.


Tedavisi varmıdır?

Hodgkin ve Non-Hodgkin lenfoma, modern kemoterapi ve radyoterapi teknikleri sayesinde günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasında sayılmaktadır. Burada hastalığın tipi, evresi, prognoz skorlaması, hastanın yaşı ve ek hastalıkları, kemoterapi seçeneklerine ulaşılabilirlik gibi faktörler önem kazanmaktadır.