OCAK AYI RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK AYI
28 Ocak 2021

OCAK AYI RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK AYI

Rahim ağzı kanseri (Serviks) ; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra dördüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde kadınlarda dokuzuncu sırada en sık görülen kanserler arasındadır. Rahim ağzı kanseri, yavaş gelişim gösteren bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Bu nedenle erken evrede teşhis ve tedavi edildiği takdirde çoğu kişide tam iyileşme sağlanabilmektedir. Rahim ağzındaki değişiklikler HPV-DNA/Pap- Smear testi ile tespit edilerek kanser gelişmeden tedavi edilebilmektedir. Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında tarama programları yer almaktadır. Bu taramaları yürütebilmek, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak, toplum bilincinin ve farkındalığının sağlanmasında farkındalık çalışmaları önem kazanmaktadır. Bu nedenle her yıl ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olarak anılmaktadır. Bu kapsamda özellikle 35 yaş üstü kadınların her yıl Pap- Smear testi yaptırması önem taşımaktadır.

Hastane personelimiz tarafından kurulan stantla hasta ve hasta yakınlarına rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yoğun ilgi gören standımızda ayrıca bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum servis ve poliklinikte çalışmakta olan tüm hekim, hemşire ve ebe çalışanlarımıza hastanemiz uzaktan eğitim modülünden ilgili farkındalık eğitimleri tanımlandı.