3 MART DÜNYA KULAK VE İŞİTME SAĞLIĞI GÜNÜ
02 Mart 2021

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Sağlığı Günü

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Sağlığı Günü dolayısıyla, Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet URAL tarafından konuyla ilgili bilgiler verildi.

Bireyler arasında iletişim, işitme ve konuşma yoluyla gerçekleşmektedir. Konuşmanın gelişebilmesi için sağlıklı bir işitmeye ihtiyaç vardır.

Telefonu icat eden İskoç bilim adamı Alexander Graham Bell, işitme engelli olan annesi ve eşi ile tüm işitme engelli bireylerin duyamadığı sesleri duymaları için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sırasında telefonu icat ederek birbirinden uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağlamıştır. İskoç mucidin işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı doğum günü olan 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Sağlığı Günü olarak kutlanmaktadır.

İşitme kaybı dünyada en yaygın engellerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı rapora göre, en az 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan işitme kaybı ile yaşamaktadır. Türkiye’de ise bu sayı yaklaşık 2.5 milyondur. İnsanlar yaşlandıkça işitme kaybı artmakta ve 65 yaş üzerinde her 3 kişiden biri duyma güçlüğü yaşamaktadır.

İşitme kaybına yol açan etmenlerin yaklaşık yarısının önlenebilir olduğunu düşünürsek alınabilecek önlemler arasında çocukların yenidoğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, özellikle ototoksik (iç kulağa zarar verici) özellikte ilaç kullanırken dikkatli davranılması, orta kulak iltihabı için etkin tedavilerin yapılması, aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması sayılabilir.

Aile herhangi bir zamanda bebeğinde işitme kaybından şüphelenir ise bunu doktoru ile paylaşmalıdır. Bebeğin duyması her yaşta test edilebilir. Bilgisayarlı işitme testleri yeni doğanlarda taramayı mümkün kılmaktadır. Okula başlamadan önce tüm çocukların işitme testi ile değerlendirilmesi gereklidir. İşitme kaybı kulak kiri veya kulakta sıvı birikmesi gibi düzeltilebilir sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durumlarda basit bir tedavi veya küçük bir cerrahiyle işitmesi düzeltilebilir ve kalıcı kayıpların önüne geçilebilir.

İşyerinde gürültüye bağlı işitme kayıplarının önüne geçmek için etkili önlemler alınmalı, yaşlı ve işitme kaybı olan kişilerde uygun ve doğru işitme cihazı kullanımı teşvik edilerek bu kişilerin toplumsal yaşamdan kopmaması sağlanmalıdır.