03-09 OCAK VEREM EĞİTİMİ ve PROPAGANDA HAFTASI
03-09 Ocak Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle Hastanemizin doktorlarından Yrd.Doç.Dr.Suat KONUK Verem Hastalığı ve hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Halk arasında ince hastalık olarak bilinen VEREM birden fazla organda görülebilen bir enfeksiyon olmasına karşın daha çok Akciğerlere ait mediastinal lenf bezlerinde gözlenir.
50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına ve üstelik korunabilir bir hastalık olmasına karşın hala dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam etmekte. Yılda üç milyonu aşkın kişi verem nedeniyle kaybedilmektedir. İşte bu yüzden Sağlık Bakanlığı her yıl ocak ayının ilk haftasını veremle savaş eğitimi haftası ilan etmiştir. Bu haftanın amacı, toplumun verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesidir.
Verem hastalığının belirtileri 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, nefes darlığı, yorgunluk, kan tükürmek, göğüs ve sırt ağrısı şeklindedir. Bu belirtiler var ise verem birimlerine, aile hekiminize veya size en yakın başka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Verem, solunum yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Veremin bulaşması, hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunması ile olur. Öksürürken ağzımızı kapatmalı, yerlere tükürmemeliyiz. Çatal, kaşık ve eşya ile bulaşma olmaz.
Veremin ülkemizde çocuk yaşlarda yapılan koruyucu aşısı var. Günümüzde, verem hastalığının tedavisi, ülkemizde ücretsiz uygulanmakta. Tüm bunlara değindiğimiz noktada tek hedefimiz;